Hoe ga ik te werk?

Elke behandeling is maatwerk en is afhankelijk van uw klachten. In het eerste gesprek bespreek ik uw problemen en behandeltraject. Een reguliere behandeling bevat naast de acupunctuurbehandeling ook het gebruik van tuinamassage, zonodig cupping en moxa.

Eerste consult/intake

Bij uw eerste afspraak zal ik uw klachten bespreken en met u uw algemene gezondheidstoestand en leefgewoonten doornemen. Dit duurt ongeveer een half uur. Daarbij zal ik onder meer uw tong bestuderen en uw polsen voelen. De kleur  en vorm van de tong is binnen de traditionele Chinese geneeskunde een belangrijke indicator van uw gezondheidstoestand.

Acupunctuur

De behandeling met de acupunctuurnaalden zelf duurt ongeveer 30 minuten. Hiervoor worden flinterdunne, gesteriliseerde naalden gebruikt (die eenmalig worden gebruikt). De naalden worden geplaatst op vaste punten binnen de meridianen en die een relatie hebben met de diverse functies van de organen en de orgaansystemen. Hierdoor wordt de bloedcirculatie bevorderd, de aanwezige disharmonie opgeheven en energie opgewekt. Het is de kwaliteit van de behandelaar om de juiste locatie van de punten te vinden en hiervoor de tijd te nemen.

Het inbrengen van de naalden is meestal niet pijnlijk. Wel kunt u  een moeilijk te definiëren gevoel ervaren na het inbrengen van de naalden (‘elektrisch stroompje’), ‘de Qi’.

Na de acupunctuur volgt doorgaans een korte massage van de acupunctuurpunten (Tuina)

Tui na

De behandeling is een combinatie van fysieke manipulatietechnieken:  Chinese therapeutische massage en acupressuur. Dit is een manipulatie van de acupunctuurpunten.
Tuina-massage werkt diep door in het spierweefsel, botten en pezen maar ook in het zenuwstelsel. Het vergroot je veerkracht en weerstand, geeft je flexibiliteit en laat spanning en vermoeidheid verdwijnen.

Cupping

Bij cupping draait het om het vacuüm-zuigen van de huid. Ik plaats kopjes van glas op de huid. Door via een pompje lucht eraan te onttrekken, zuigen de ‘cups’ zich vast aan de huid. Zo worden blokkades in de meridianen (energiebanen) opgeheven en wordt de doorbloeding versterkt.  Ik gebruik cupping bijvoorbeeld om rug- en schouderklachten te behandelen.

Moxa

Moxa (bijvoet) is een kruid met een verwarmende werking. Moxatherapie of moxabranden kan worden gebruikt om warmte-energie naar een acupunctuurpunt te leiden en zo de bloedsomloop en de qi-stroom te stimuleren. Moxa kan een heilzame werking hebben bij onder meer blessures, vermoeidheid en gewrichtspijnen. Met name bij het verhelpen van stuitliggingen is moxa zeer effectief.  In de praktijk gebruik ik ook een infraroodlamp voor hetzelfde effect.

Overig

Toegespitst op uw klachten en gezondheidstoestand zal ik u ook zonodig leefstijladviezen meegeven.